Friday, August 6, 2010

Malacca Trip

Cerita last week.

Khamis lepas,saya n cikgu2 Special Ed bawak budak-budak kami gi Melaka. Saje jer bagi pengalaman kat diorang ni. Jalan-jalan luar KL or in fact luar dari kawasan sekolah diorang. It was a 1 day trip.

Pas breakfast kitorang gerak dalam kul 8 dari sekolah. The first destination was Taman Mini Malaysia. They were under renovation,but still boleh lawat lagi. Seronok jugak masuk rumah-rumah tradisional setiap negeri. Budak-budak saya boleh lihat sendiri parts dalam setiap rumah. Diorang nie kan special,so diorang kene tgk sendiri so that,they can relate with their everyday life.Saya naik rumah Sabah n rumah Sarawak. Saya baca info di rumah Sarawak,yang ia terdiri dari berpuluh-puluh kelamin. Wow! Pastu dalam setiap bilik tuh kan,ada tangga yang boleh connecting to the other room..Hmmm....hehehehe.. Overall the Taman Mini adalah bagus,cuma kurang penjagaan yang sempurna. saya ada terbaca info,Taman Mini nih dah berumur lebih 20 tahun,so management kene jaga betul-betul.rumah-rumah tuh.

Taman Mini @ Ayer Keroh



Next destination,gi amik lunch from fast food restaurant. Bila deal dgn special ed kids nih,rezeki diorang teramat-amat murah . Secara tak langsung cikgu cikgu nih kene lah jugak sipi sipi rezeki murah diorang :) Alhamdulillah...


After lunch (read:picnic) di Masjid Al-Azim, we continue our journey to Bandar Hilir. We went to Muzium Istana. It was actually a replica of Malacaa Sultanate era. Best jugak masuk dalam muzium nih.Dia tunjuk pasal kaum-kaum pedagan,keadaan di dalam balai mengadap, perlawanan Hang Tuah n Hang Jebat.Napa sebelum nih saya tak pernah tau pun muzium nih?Hahahah. Tapi,the mannequins there adalah terasa serem. agak-agak bila malam ada tak macam dalam cerita "A Night In the Muzium" tuh?Huuuuuu..takot!

Syioknye picnic di padang masjid Al-Azim


Muzium Istana Melaka


A scene in the Balai Mengadap



Pastu kitorang gi naik Menara Taming Sari. Sekali lagi rezeki budak-budak nih,dapat 60% diskaun tiket. Mula-mula naik tak terasa apa,tapi bila dah ada kat atas tu then berpusing-pusing tunjuk seluruh Melaka,saya merasa gayat. Duduk statik jer,nak jenguk ke bawah pun takut. Hahahah..apa daa kan?



Gayat seh!



Next,went to Stadhyus,Muzium Ethnografi. Tunjuk pasal kaum-kaum di Melaka,adat-adat diorang n cara perkahwinan diorang. Pastu,masing-masing(cikgu n anak murid) dok layan aiksrim kat luar bangunan. Penat punyer pasal. :)


Muka-muka keletihan tapi bergambar punye pasal,ceria ajer :)


Picnic ice cream! :)



Then,menapak menuju ke Muzium samudera pulak.Tapi,dah tutup lah pulak. So,apa lagi,kami teruskan perjalanan ke bangunan seberang. Shopping!!!! Ala,shopping t-shirt jer..heheheh

Eksen jer la,bergambar,jadikla :D



Tempat pelaburan..ngeeeee



Shopping,jangan tak shopping..borong sama dia..heh heh heh


Budak-budak pun happy dapat shopping




Pas Magrib di Air Keroh dalam kul 8 baru kuar dari Melaka. Sampai sekolah kul 10.30malam. Sampai rumah rawang kul 11 kau! Huhuhuu..

Hari esoknya(Jumaat) cikgu-cikgu masing-masing memang jadik macam zombie lah. Jalan slow sebab penat (read: penat berjalan ke sana ke mari and berjalan sebab shopping) mata pun asyik nak tutup ajer. Budak-budak syok la,sume cuti sendiri. Yang datang sekolah hanya 2 orang ajer..Nasib ari Jumaat sampai kul 12 ajer.




This trip we really had fun and very enjoyable la ...



2 comments:

  1. If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.

    ReplyDelete
  2. When the occasion calls for you to be discriminating in pandora uk choosing for the perfect accessories to glam up your pandora bracelets uk entire ensemble, the perfect answer is premium fashion jewelry. pandora necklaces uk It is not as expensive as the real thing, silver necklace uk but it can be as pretty and classic too. You do pandora earrings uk not have to be a hotel heir to wear fabulous yet expensive cheap earrings items whenever the need arises, for you can new pandora earrings count on trendy accent pieces to complement your look.Fashion jewelry is made of less valuable materials like synthetic stones, pandora rings in place of more valuable materials such as precious metals and gems. However, the look pandora ring achieved while wearing these faux trends is the same when you do wear the real deal. pandora rings uk But this is where your discerning eye comes into work.

    ReplyDelete